We kennen ze wel, al die slechte gedachten die we de hele dag kunnen denken. Die ons ziek maken en ongelukkig en toch denken we ze steeds opnieuw. Vanuit maatschappelijk oogpunt, vanuit onze opvoeding en het schoolsysteem hebben we niet echt geleerd onszelf te bekrachtigen. De aandacht ligt en lag vaak bij hetgeen we moeten verbeteren en/of anders moet. Vanuit de kerk ligt de aandacht op onze zonden. En wat we niet goed doen.

Velen van ons hebben op jonge leeftijd diepe overtuigingen ingegrift staan. Ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard, ik ben niet geliefd en ga zo maar door. Stel je voor hoe destructief dit voor ons systeem is. De wetenschap heeft inmiddels allang aangetoond dat deze diepe overtuigingen een aanslag zijn op onze gezondheid. Mentaal, emotioneel en fysiek. Zelfkennis, kennis van het Ware Zelf, is het geloof dat in het hart van ieder mende de goddelijke vonk aanwezig is. Deze goddelijke vonk wordt ook wel het Christusbewustzijn of het ware Zelf genoemd.

Dit is een hoopvolle innerlijke weg dat als een kompas in het hart van ons allemaal aanwezig is. Waarmee we onze eigen kracht volledig kunnen aanboren. Waardoor we vanuit een diepe zelfliefde, compassie voor onszelf en anderen in oprechtheid kunnen leven. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal vanuit deze waarden leven?

We kunnen ons elke dag weer opnieuw verbinden met deze oerkracht in ons. Door onze bevestiging niet meer buiten onszelf te zoeken, bij de omgeving of anderen boven onszelf te stellen. Het vraag pure moed om alleen maar in onze eigen binnenwereld te kijken, naar datgene wat ons nog weerhoudt om volledig in liefde te zijn met onszelf. En onze schaduwkanten te omarmen